• چهارشنبه / 31 اردیبهشت 1404 / 07:00
  • .
  • 3 دقیقه زمان مطالعه

از موافقت‌نامه ترجیحی تا تجارت آزاد/ موافقتنامه تجارت آزاد نقطه عطف کاهش هزینه‌های تجارت خارجی

رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران، از اجرایی شدن موافقت‌نامه تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا خبر داد و گفت: این توافق نقطه عطفی در مسیر کاهش هزینه‌های تجارت خارجی، افزایش رقابت‌پذیری تولید داخل و تمرینی جدی برای ورود ایران به بازارهای جهانی است.

...

محمدعلی دهقان دهنوی، ضمن اشاره به اهمیت این تحول اقتصادی، تاکید کرد: از هفته گذشته کار اجرایی این موافقت‌نامه آغاز شده و چون سوالاتی درباره آن ایجاد شده بود، لازم دانستیم موضوع را به‌طور دقیق برای مردم تشریح کنیم. در تجارت بین‌المللی، معمولاً کشورها برای واردات کالا از کشورهای دیگر تعرفه‌هایی وضع می‌کنند که باعث افزایش قیمت تمام‌شده کالا برای مصرف‌کننده می‌شود.

 

رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران خاطرنشان کرد: برای مثال اگر کشوری برای کالای وارداتی ۲۰ درصد تعرفه در نظر بگیرد، این کالا به همان میزان گران‌تر در بازار آن کشور عرضه خواهد شد و رقابت با تولیدات داخلی دشوارتر می‌شود.کاهش تعرفه‌ها، بستری برای توسعه تجارتبه گفته معاون وزیر صمت، کاهش یا حذف این تعرفه‌ها در قالب موافقت‌نامه‌های تجارت ترجیحی یا تجارت آزاد، انجام می‌گیرد و در واقع موافقتنامه‌ها یکی از راه‌های اصلی توسعه تجارت بین کشورهاست؛ اگر تعرفه‌ها برای تعداد محدودی از کالاها کاهش پیدا کند، آن را تجارت ترجیحی می‌نامیم، ولی اگر برای طیف وسیعی از کالاها به صفر برسد، به آن موافقت‌نامه تجارت آزاد گفته می‌شود.

 

دهقان دهنوی ضمن اشاره به عضویت پنج کشور روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، ارمنستان و بلاروس در اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: این کشورها میان خود تعرفه‌های گمرکی را حذف و مقررات اقتصادی‌شان را هماهنگ کردند و ایران نیز به‌عنوان طرف دیگر موافقت‌نامه تجارت آزاد قرار دارد.

 

رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران در تشریح روند شکل‌گیری این موافقت‌نامه اظهار کرد: در ابتدا، ایران با این اتحادیه یک موافقت‌نامه تجارت ترجیحی امضا کرد. نتایج موفقیت‌آمیز آن زمینه‌ مذاکرات برای تبدیل آن به تجارت آزاد را فراهم کرد؛ پس از طی مراحل مذاکرات، تصویب در مجالس شش کشور و ابلاغ نهایی، این توافق از هفته گذشته اجرایی شد.

 

وی ضمن اشاره به مفاد این توافق‌نامه، اعلام کرد: حدود ۸۷ درصد کالاهای مبادله‌ای میان ایران و کشورهای عضو، اکنون مشمول تعرفه صفر شده‌اند. از حدود ۵۶۰۰ ردیف تعرفه‌ای، حدود ۴۶۰۰ تا ۴۷۰۰ ردیف تعرفه حذف شده است.کاهش هزینه، افزایش رقابت‌پذیریبه گفته رئیس کل سازمان توسعه تجارت، این توافق‌نامه موجب کاهش جدی هزینه‌های تجارت با کشورهای عضو اوراسیا می‌شود. 

 

او تأکید کرد: اکنون کالایی که پیش از این ۱۰ درصد تعرفه داشت، از پنج‌شنبه گذشته بدون تعرفه وارد بازار مقصد می‌شود و به همان میزان برای مصرف‌کننده ارزان‌تر خواهد بود. این یک فرصت بزرگ برای بخش خصوصی است.

 

دهقان دهنوی در ادامه ضمن درخواست از همه تولیدکنندگان برای برنامه‌ریزی جهت حضور در بازارهای جدید، گفت: تولیدکنندگان باید بررسی کنند که آیا کالای آن‌ها مشمول تعرفه صفر شده است؟ بازار هدف آن کجاست و مصرف‌کنندگان چه کسانی هستند و چه مزیتی نسبت به رقبا دارند.

 

انتهای پیام